GALERIJA GREDIČ


Grediču daje prav poseben pečat galerija, v kateri razstavljamo dela vrhunskih slovenskih umetnikov. Tako postane prostor brezčasnega navdiha, ki dopolni čar bivanja in kulinaričnih popotovanj na Grediču. S ponosom predstavljamo platna, katerim je svoje ideje, misli in čutenja med nebom in zemljo zaupal naš priznani in mednarodno uspešni akademski slikar Boris Zaplatil.

BORIS ZAPLATIL


Akademski slikar Boris Zaplatil se je rodil 23. aprila 1957 v Ljubljani. Po končani srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani leta 1975, je sodeloval v ateljeju akademskega kiparja Janeza Boljke in v oblikovalskem studiu arhitekta Petra Skalarja. Leta 1978 je začel študirati na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je diplomiral leta 1982 pri prof. Gustavu Gnamušu. Študij je še nadaljeval na slikarski specialki do leta 1984.

Od leta 1979 je imel 90 samostojnih razstav, sodeloval na 186 skupinskih razstavah in se udeležil 64 likovnih kolonij. Leta 2000 je sodeloval kot svetovalec pri pripravi likovne zbirke Hypo banke v Ljubljani, v letih 2001 in 2002 je deloval kot umetniški vodja galerije Imprima v Ljubljani.

Za svoje delo je prejel 12 nagrad. Živi in dela kot samostojni ustvarjalec v Ljubljani.

Leta 2016 je izšla likovna monografija z naslovom UMETNIK IN GALERIST, v njej je predstavljeno dolgoletno sodelovanje z galerijo Žula iz Maribora.

GALERIJA GREDIČ: MED NEBOM IN ZEMLJO

V slovenski likovni prostor je vstopil v začetku osemdesetih kot pripadnik generacije 82, ki je prodorno in odmevno vnašala številne novosti, pristope in poglede. Ti so se dopolnjevali s spoznanji, ki so jih v razvoj likovne misli prinesla leta proti koncu stoletja. Zaznati je prehod umetniškega dela od objekta k prostoru, situaciji, razmerju in v socialni prostor, velik pomen in novo vlogo tehnologij ter čutiti velik vpliv medijev in prevlado širokega zanimanja za medijske podobe in probleme percepcije.” Nelida Nemec

Za Borisa Zaplatila je pomembno, da slika ni vezana ne na določeno formo ne na vsebino. “Vsebinske plati mojih slik so na robu literature, moj motivni svet pa je kar precej raznolik,” pravi, njegov pogled pa je velikokrat usmerjen v urbano ureditev prostora, torej v razmerje med naravo in geometrijo. Izraža se z močnimi, živahnimi barvami in z izjemno majhnimi, drobnimi detajli, ravno v teh pa, kot pravi sam, najbolj vidi svoj svet. Navdih za svoja dela je že večkrat našel v Brdih in prav tu je nastalo nekaj njegovih imenitnih del. Na Grediču nam predstavlja svoj celoten opus. Globoko v notranjosti objekta, v vinoteki pod zemljo, so razstavljena njegova najstarejša dela, v restavraciji, kjer je poudarjen horizont s terase, so s pogledom na Medano med drugimi razstavljene slike, ki so nastale prav v teh krajih, medtem ko so v prijetno toplih razgibanih vmesnih prostorih novejša dela, ki jih že zaznamujejo umirjene barve, urejena motivika, tihožitja. Naslov razstave Med nebom in zemljo pa nam razkriva slikarjev najljubši pogled na motive – od zgoraj navzdol: “Abstraktna slika ne sugerira ničesar, kar bi bilo povezano z realnostjo. Kakor hitro potegnemo horizont, ni več abstrakcije. Zato na prostor rad gledam iz ptičje perspektive, od koder vidim tudi več osišč - od zgoraj.”

Priljubljene
Vaše priljubljene so prazne
0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni