Odprtje nove razstave v Galeriji Gredič
Boris Zaplatil: Med nebom in zemljo

Večinoma nas poznate kot butični hotel z vrhunsko restavracijo in vinoteko, a prav poseben pečat nam daje naša galerija, v kateri razstavljamo dela vrhunskih slovenskih umetnikov. Tokrat pod naslovom Med nebom in zemljo predstavljamo platna, katerim je svoje ideje, misli in čutenja zaupal naš priznani akademski slikar Boris Zaplatil.

Ob odprtju nove razstave so se pri nas zbrali ljubitelji umetnosti in vsega lepega, gostje pa so dogodek lahko spremljali iz ptičje perspektive ter tako skupaj s slikarjem Zaplatilom raziskovali nova polja abstraktnosti, saj pogled od zgoraj prikaže svet brez horizonta. Tudi naslov razstave Med nebom in zemljo razkriva ta slikarjev najljubši pogled na motive – od zgoraj navzdol. “Abstraktna slika ne sugerira ničesar, kar bi bilo povezano z realnostjo. Kakor hitro potegnemo horizont, ni več abstrakcije. Zato na prostor rad gledam iz ptičje perspektive, od koder vidim več osišč, od zgoraj,” pravi Boris Zaplatil, za katerega je pomembno, da slika ni vezana ne na določeno formo ne na vsebino. Njegov pogled je velikokrat usmerjen v urbano ureditev prostora, v razmerje med naravo in geometrijo. Izraža se z močnimi, živahnimi barvnimi toni in pa z izjemno majhnimi, drobnimi detajli, ravno v teh pa, kot pravi sam, najbolj vidi svoj svet.

Navdih za svoja dela je Zaplatil že večkrat našel v Brdih in prav tu je nastalo nekaj njegovih imenitnih del. V Galeriji Gredič sedaj predstavljamo njegov celoten opus: v vinoteki pod zemljo so razstavljena najstarejša dela, v restavraciji, kjer je poudarjen horizont s terase, so s pogledom na briško pokrajino med drugimi razstavljene slike, ki so nastale v Brdih, v prijetno toplih razgibanih vmesnih prostorih pa so novejša dela, ki jih že zaznamujejo umirjene barve, urejena motivika, tihožitja.

To je že tretja zaporedna razstava, ki smo jo postavili v sodelovanju z Galerijo Artes od leta 2017, odkar je novo poglavje na Grediču odprla družina Simčič z Domačije Medot na Dobrovem. Potem, ko smo galerijo pred dvema letoma odprli z akademskim slikarjem Simonom Kajtno pod naslovom Navdihi poletja ter nadaljevali z Rudijem Skočirjem in Poklonom ljubezni, sedaj obiskovalce čakajo čisto novi pogledi na prostor Med nebom in zemljo z Borisom Zaplatilom.

Posebno abstraktno zgodbo pa je ob odprtju razstave z gibom pripovedovala profesionalna plesalka in koreografinja Nastja Bremec Rynia, MN Dance Company.

Razstava bo obiskovalcem pri nas na ogled leto dni.

Boris Zaplatil

Akademski slikar Boris Zaplatil se je rodil 23. aprila 1957 v Ljubljani. Po končani srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani leta 1975, je sodeloval v ateljeju akademskega kiparja Janeza Boljke in v oblikovalskem studiu arhitekta Petra Skalarja. Leta 1978 je začel študirati na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je diplomiral leta 1982 pri prof. Gustavu Gnamušu. Študij je še nadaljeval na slikarski specialki do leta 1984. Od leta 1979 je imel 90 samostojnih razstav, sodeloval na 186 skupinskih razstavah in se udeležil 64 likovnih kolonij. Leta 2000 je sodeloval kot svetovalec pri pripravi likovne zbirke Hypo banke v Ljubljani, v letih 2001 in 2002 je deloval kot umetniški vodja galerije Imprima v Ljubljani. Za svoje delo je prejel 12 nagrad. Živi in dela kot samostojni ustvarjalec v Ljubljani.

Foto: Matic Grmek

Priljubljene
Vaše priljubljene so prazne
0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni